Waarom alleen reizen als meisje zo moedig is

Niemand die je even helpt met je zware backpack of op let wanneer je de bus uit moet, terwijl jij zit weg te dommelen. De grootste debielen die tegen je praten, aangezien je alleen op pad en ook nog eens van het ‘zwakkere’ geslacht bent. Geen hond die je subtiel wijst op die enorme pulk die uit je neus hangt of even een taxi regelt terwijl jij bij de tassen wacht. Dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan privacy in hostels gehad. Hostels in het algemeen, bah. Enneh.. Wie maakt er een keer een foto van mij!? Alleen reizen als meisje is een stap uit je comfort-zone.

Alleen reizen als meisje is moedig

Zou je dan nu nog één woord geloven wanneer ik je vertel dat alleen reizen een van tofste dingen is die ik ooit heb gedaan? Van jongs af aan wilde ik al alleen reizen. Eigenlijk wilde ik vooral Floortje Dessing worden en leek het me spannend om alles alleen uit te vogelen. Ik kon enorm opkijken naar mensen die alleen de hort op gingen, mijzelf telkens afvragend hoe ik dat ooit zelf voor elkaar zou kunnen krijgen. Ik ben waarschijnlijk niet half zo tof als zij. 

 “De spanning en onzekerheid van het onbekende triggert iets in mij.”

Na een mindere periode in Nederland en een verbroken relatie viel er een last van mijn schouders toen ik incheckte op Schiphol. Dit is mijn eigen avontuur. Een compleet nieuw hoofdstuk, waarin ik kan doen en laten wat ik wil. In het begin was het erg wennen aan het nonchalante backpackers leven en gek genoeg ook aan het niet wakker worden van mijn wekker. Iedereen praat, lacht, danst en drinkt met elkaar. Niks moet, er zijn geen verwachtingen en niemand die het boeit wat je doet, waar je vandaan komt of dat jij net een nieuwe paar slippers hebt gekocht. Je leert op deze manier even helemaal los te komen van thuis en de persoon die je daar bent. Door alleen reizen ontwikkel je jezelf enorm.

No plan, Best plan

Alles went tot op zekere hoogte. Ik denk nog wel eens aan hoe het zweet in m’n naad stond, wanneer ik dacht aan vreemde vliegvelden. En toch was er iets met die spanning en onzekerheid dat een bepaalde nieuwsgierigheid losmaakte in mij. Ik leefde een beetje onder het motto ‘no plan, best plan’. Nu ben ik sowieso geen ster in vooruit plannen, maar ik hoefde dat dus helemaal niet meer te doen. Want voor wie? Als ik genoeg had van vis curry in Cambodja boekte ik een ticket en zat ik de avond erna met een kommetje Pho op een plastic kruk in Vietnam.

Aankomen op weer een vreemd airport heeft iets spannends en iets tofs. Het is het startpunt van weer nieuwe avonturen. Het muffe vliegtuig uit stappen met je haar door de war. En daarbij het gevoel alsof er een dooie rat in je mond zit. Klinkt heerlijk toch? Vervolgens ga je op zoek naar het eerste toilet, of moet ik zeggen gat in de vloer? Dan gris je jouw tas van de band en ga je op in de zee van taxichauffeurs die precies schijnen te weten waar je heen moet. Zij proberen jou, een alleen reizend meisje, met een paar creatief bij elkaar gevonden Engelse woorden, goedkoop naar je accommodatie te brengen. Leuk ook als je dan zegt dat je al een taxi hebt, zij het gerust nog drie keer aan je vragen. 

De verschillende kanten van alleen reizen

Je comfortabel voelen met deze manier van reizen vergt tijd en geduld. Daarbij heb je als meisje alleen soms ook nog een aantal nadelen (ook voordelen). Hierover lees je meer in de blog 13 tips voor alleen reizen. Geloof me, het ene moment wil je het liefst gillend naar huis. Het volgende moment heb je het gevoel dat je nooit meer naar huis terug wilt. Gelukkig heb ik dit laatste gevoel veel vaker ervaren.

Alleen reizen als meisje zorgt ervoor dat je ontzettend snel contactmaakt. Bovendien zijn er altijd mensen die dingen willen ondernemen. Waarschijnlijk zijn er momenten dat je zelfs moeite moet doen om even niemand om je heen te hebben. Hier hebben veel backpackers nog wel eens moeite mee. Aan de andere kant zal ik zelf ook wel eens tegen iemand aan hebben zitten lullen die even niet op mij zat te wachten.

“Ik zie het als een grote gepakte kans.”

Na Indonesië, Thailand, Laos, Cambodja, Maleisië, Vietnam, Singapore en de Filipijnen begon ik een beetje reismoe te worden. Ik wilde nog niet naar huis. Ik begon het alleen zijn zat te worden steeds na een aantal dagen mijn spullen en mezelf naar een nieuwe plek te verkassen. Omdat alleen reizen als meisje je de vrijheid geeft te doen wat je zelf wilt, besloot ik mijn visum te verlengen in de Filipijnen. Hier kon ik gewoon even relaxen met een fijne groep mensen die toevallig ‘last’ van hetzelfde hadden.

Reizen met mijn vader

Toen ik een half jaar op pad was besloot mijn vader mij op te komen zoeken. Samen hebben we in twee weken door Java gereisd en man, man, man wat was dit een ervaring! Je geeft mensen van thuis namelijk ook een extra reden om op reis te gaan. Doordat ik even uit moest puffen besloot ik een maandje terug te gaan naar Bali en vertrok daarna naar het geweldige Sri Lanka. Want ja, waarom niet!? 

Na 10 maanden onderweg was mijn spaarrekening redelijk aan z’n einde en besloot ik naar Nederland te vliegen. Maar wat als je nog niet klaar bent om terug naar huis te gaan? Dat gevoel besloop mij al vrij snel. Na twee weken thuis te zijn geweest vloog ik met een “Working Holiday visum” richting Sydney in Australië. Inmiddels ben ik 2,5 jaar van huis en woon nog steeds in dit fijne land!

Brighton, Australië

Ga alleen op pad

Alleen reizen geeft je de mogelijkheid jezelf en de wereld beter te leren kennen. Je leert deze te respecteren op een manier die onmogelijk is, wanneer je thuis in je bubble zit. Je leert onafhankelijk en flexibel te zijn en daarbij wordt je beter in onderhandelen en leer je jezelf echt kennen. Natuurlijk hebben beiden voor- en nadelen en heb ik mezelf meerdere malen voor mijn kop geslagen. Voor mij werkt dit leven momenteel en daarom heb ik nooit ook maar één moment spijt gehad van mijn beslissingen. Ik zie het als een grote gepakte kans en heb het gevoel dat ik veel ‘rijker’ ben, dan wanneer ik had besloten thuis te blijven. Al met al kan ik je meegeven dat alleen reizen stiekem geweldig is. Zo verschrikkelijk is het dus allemaal niet.

Mocht je meer willen weten over alleen reizen, check dan even deze tips!

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...