Padang, jouw opstapplek voor surfen in de Mentawais

Padang is een oude koloniale havenstad met een fantastisch lokale keuken. Deze stad diende als opstapplek voor surfen in de Mentawais, waar mijn droom uit kwam.

Hoe kom ik er en waar slaap ik?

Het meest logische is om te vliegen vanaf Bali met een tussenstop in Jakarta naar Padang. Dit zal ongeveer 100 euro kosten. Vanaf het vliegveld gaan er bussen en taxi’s/Ubers naar het centrum van Padang. Vaak kun je ook gewoon vooraf een pick-up afspreken met je accommodatie.

Naar mijn mening is de beste keuze om te overnachten het Kokos Hostel dat aan de Batang Arau rivier ligt. Deze fijne plek met groot dak terras wordt door een groep leuke vrienden gerund die je met alles willen helpen. Daarbij zijn er veel mensen die ook zullen gaan surfen in de Mentawais, waardoor je snel vrienden kunt maken. Binnenkort openen zij ook een locatie op een van de Mentawai Eilanden.

Eten en drinken

Padang staat bekend om de geweldige lokale keuken, ook wel bekend als Masakan Padang, wat voor een ware smaakexplosie zal zorgen. De tafel wordt vol gezet met schaaltjes, waarin verschillende unieke gerechten liggen te shinen. Je betaald wat je hebt aangeraakt, waardoor je het zo bont kunt maken als je zelf wilt.

Bezienswaardigheden

Er valt niet bijzonder veel te ‘bezienswaardigen’ in Padang. Voor velen is het vooral een doorreis locatie. Er is het Provinciaal Museum, waar je kennis kunt maken met de West-Sumatraanse Minangkabau cultuur. Op een aantal plekken kun je nog oude stadsarchitectuur tegenkomen, zoals in Kampung China, het lokale Chinatown. De Sitti Nurbaya brug is overigens wel heel tof om even te bekijken of overheen te rijden. Dit is vooral ‘s avonds een fraai gezicht, wanneer alle lampjes aanstaan.

Strand

Verwacht geen tropische plekjes, waar je lekker in je bikini kunt rond dartelen. Naast dat dit ‘not done’ is door de conservatieve moslimcultuur nodigen de stranden daar ook niet echt voor uit. Air Manis, een strand aan de rand van Padang is wel goed om uit te waaien of om een stukje te lopen naar ‘banana island’. Daar kun je vervolgens even chillen en een kokosnootje leeg drinken. Ook schijnen hier af en toe goede golven te zijn om te surfen. Al is dit nog niets vergeleken met surfen in de mentawais.

Tips voor een bezoekje aan Padang

⁃ In Padang heerst de moslim cultuur en is men erg conservatief. De dames moeten dus de knieën en schouders bedekken.
⁃ Boek je accommodaties op tijd. Ondanks dat het minder toeristisch is zijn de hotels en hostels ook kleiner en dus sneller vol
⁃ Verwar Padang in West Sumatra bij het boeken van dingen niet met Padang Padang of Padang Bai. Deze hebben bijna dezelfde naam, maar liggen op Bali.

Vanaf Padang is het tijd om de boot te pakken richting de Mentawai’s! Ben je niet van plan deze te bezoeken kun je ook alvast een kijkje nemen bij de volgende locatie, vanaf Medan naar de orang oetans van Bukit Lawang.

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...