Safari in Sri Lanka: het Udawalawe National Park

Vroeg uit de veren, safari pet op en gaan met die banaan. Zorg dat het koortje van je verrekijker nog stevig genoeg is en smeer je goed in. Het is tijd om op safari te gaan. Een bezigheid waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen. In een ruige Jeep toeren door de wildernis op zoek naar wilde dieren. Het zal je wellicht verbazen, maar Sri Lanka is één van de vetste plekken ter wereld om op safari te gaan. Je vindt er gigantische kuddes olifanten en gaat opzoek naar de prachtige luipaarden. De meeste reizigers gaan op safari in het Yala National Park. Maar wij hebben het anders gedaan. In deze blog vertellen wij jou over onze ervaringen tijdens een safari in het Udawalawe National Park.

Olifant in Sri Lanka

De voorbereidingen jouw safari in Sri Lanka

Voor je op safari in Sri Lanka gaat is het zaak de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Je bent immers de hele dag buiten op een plek waar de zon 9 van de 10 keer flink schijnt. Ondanks dat je in een overdekte Jeep zit is de kans aannemelijk dat je in de zon zit. Zorg daarom voor voldoende water, bedekking voor je hoofd en voldoende zonnebrand. Voor je het doorhebt lig je dezelfde avond nog met een verbrande rug in bed. En dat is absoluut geen fijne bezigheid. O ja, en zorg voor een goede nachtust, aangezien de safari’s al rond half 8/ 8 uur beginnen. Dit is namelijk een goede tijd om de dieren te spotten.

De olifanten in Udawalawe National Park?

We hebben het al eerder benoemd, maar het Yala National Park is eigenlijk het populairste park voor een safari in Sri Lanka. Hier leeft de grootste luipaarden populatie ter wereld, wat de kans op het spotten groter maakt dan in andere parken. De reden om naar het Udawalawe National Park te gaan is echter een andere. Dit park staat namelijk bekend om het grote aantal olifanten dat je hier kunt vinden. De Aziatische olifanten lopen hier met hun hele familie rond op zoek naar eten.

Wij hadden het geluk al vrij snel helemaal alleen (met een gids) in het park te zijn. Zonder omringende auto’s en genietend van een volledige stilte. Niet veel later stond er een olifant midden op de weg. Helemaal alleen, waarna hij gedurende een half uurtje onze auto volgde. Een unieke ervaring om zo’n groot beest in alle rust én in het wild te mogen aanschouwen. Later op de dag kwamen we dan ook een grote familie tegen. Een familie van zo’n 12 olifanten, geleidt door oma olifant. Dit was de grootste van allemaal.

Andere dieren in Udawalawe National Park

Buiten de grote populatie  olifanten zijn er nog een groot aantal soorten dieren die je hier kunt tegenkomen. Wijzelf hebben twee gigantische krokodillen gezien, talloze pauwen, apen, mangoesten, verschillende roofvogels en een paar flinke buffels. Uiteraard zijn er nog meerdere dieren die je met een beetje mazzel kunt spotten. Denk hierbij aan een luipaard (naar het schijnt leeft er 1 luipaard in het Udawalawe National Park) en bijvoorbeeld lipberen.

Crocodile Udawalawe National Park.JPGSafari Sri Lanka

Safari in Sri Lanka: Udawalawe of Yala?

Wij hebben beide parken ervaren en zien Udawalawe National Park toch als de beste keuze voor een safari in Sri Lanka. In eerste instantie is het hier iets rustiger. De kans op een bijzondere ontmoeting zonder omringd te worden door talloze andere Jeeps is hier nu eenmaal groter. Oke, de kans op een luipaard is kleiner, maar de charme gaat er redelijk vanaf als je er een ziet terwijl er 5 andere auto’s voor je staan. Om die reden is het Udawalawe National Park voor ons een absolute aanrader tijdens jouw reis door Sri Lanka.

Ben jij benieuwd naar onze andere bestemmingen, zoals Australië, Hawaii of Indonesië?

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...