Sumatra: De orang-oetan spotten, surfen en verlaten strandjes

Welkom in Sumatra. Of moet ik zeggen de set van Jungle Book? En dat is geen kleine set. Als een van de vijf grootste eilanden ter wereld waan je jezelf in een enorm tropisch regenwoud, waar het nergens vlak is. Los van de orang-oetan spotters is het toerisme nog aardig uitgebleven en is de Engelse taal niet vanzelfsprekend. Bereid je voor op een compleet andere wereld met adembenemende natuur, lange reistijden, heel veel ‘besef momentjes’, en je kunt de orang-oetan spotten. Sumatra is 100% genieten geblazen!

Hoe kom je er?

Wanneer je vliegt naar Sumatra land je op een van de twee Internationale AirPorts. In Medan voor het noorden of Padang in het westen. Dit is afhankelijk van het doel van je reis en waar je vandaan vliegt.  

⌲ Vlieg op Padang voor toegang tot o.a. de Mentawai Eilanden, Bukittinggi, Mount Merapi en Mount Singgalang.

⌲ Vlieg op Medan voor o.a. toegang tot Bukit Lawang, Lake Toba, Berastagi, Banda Aceh, Pulau Weh en de Nias eilanden.

Zelf vloog ik vanaf Bali via Jakarta naar Padang. Daar reisde ik met bussen door het binnenland naar Medan en vloog vervolgens vanuit Medan, via Singapore, terug naar Bali. Dit laatste had te maken met het Indonesische visum. Ik moest namelijk even het land uit, omdat je visum maar 30 dagen geldig is. Wanneer je dan even naar een ander land gaat, bijvoorbeeld Singapore, kun je erna weer 30 dagen Indonesië in. Dit wordt ook wel een visa-run genoemd.

Voor de goedkoopste tickets kijk je natuurlijk altijd even op Skyscanner.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Sumatra is juni t/m augustus. Dit is tijdens het droge seizoen, waarbij de temperatuur altijd rond de 30 graden is. Sumatra is nergens vlak, wat betekend dat de bergen ervoor zorgen dat het in het binnenland altijd een stuk cooler is. De regenbuien beginnen in oktober tot ongeveer maart, waardoor je in deze tijd rekening moet houden met langere reistijden. Wil je de orang-oetan spotten, zorg dat je tussen mei en september op pad gaat.

LET OP – In het Noordelijke puntje van Sumatra is dit omgekeerd! 

Ik begon mijn avontuur door Sumatra in Padang, mijn uitvalsbasis voor mijn droomtrip naar de Mentawai’s.

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...