Onze 7 favoriete Nederlandse podcasts

Soms kom je op zo’n punt dat je even geen zin hebt om naar dat geouwehoer van je partner te luisteren. Een andere keer heb je gewoon wat tijd voor jezelf nodig. Je zou jezelf dan op kunnen sluiten met keiharde hardstyle of wat rustgevende pianomuziek, maar daar word je ook niet wijzer van. Waarom ga je niet lekker de deur uit en zet je een goede podcast op? Een goede podcast kan je de tijd even compleet doen vergeten en daarbij een hoop bijbrengen. Toch is het vinden van de juiste podcast, die ook nog eens past bij je humeur van die dag, niet zo makkelijk. Net zo makkelijk het dus ook niet is om aan de welbekende 10.000 stappen te komen.

Het antwoord is wederom; zet een goede podcast op! Zo heb ik afgelopen week een podcast aangegooid met het idee een klein stukje te gaan lopen. Vervolgens leefde ik zo op in de desbetreffende podcast, dat ik even vergat dat ik de 5 kilometer die ik inmiddels gelopen had ook weer terug moest. Na een paar weken zorgvuldig ‘binge-podcast luisteren’ hebben we een lijst samengesteld met de leukste Nederlandse podcasts. De perfecte manier om de corona-tijd zo makkelijk mogelijk door te komen. Deze podcasts zijn allemaal op Spotify te vinden. Hieronder onze 7 favoriete Nederlandse podcasts voor ieder humeur:

Nederlandse podcasts

1. Man, man, man, de podcast

Dit is eigenlijk wel dé podcast die je volgens ons niet mag missen. Drie ‘mannelijke’ dertigers testen hun mannelijkheid aan de hand van verschillende onderwerpen. Dit gaat van klussen en vakanties tot seks, drugs en trouwen. Het leuke van deze podcast is dat er zoveel herkenbare dingen in zitten voor zowel mannen als vrouwen. Geen detail blijft onbesproken en dat levert hilarische gesprekken op. We kunnen inmiddels concluderen dat de 3 heren net zo mannelijk zijn als Thom. Hoe mannelijk dat is, mag je zelf bepalen.

2. Laura H.

Een waargebeurd verhaal van de oer-Hollands Laura uit Zoetermeer, die zich bekeert tot de Islam en er alles aan doet een ‘goede moslim’ te worden. Het begint onschuldig met het veranderen van haar naam op school. Ze ontmoet vervolgens een jongen die naar hetzelfde streeft en ze trouwt met hem. Het duurt niet lang tot Laura onderweg is met haar man en kinderen richting Syrië. Hier zouden zij zich aansluiten bij de IS. Totdat ze een paar jaar later plotseling op de Koerdische tv te zien is. Is ze ontsnapt uit handen van terroristen of is ze er zelf een geworden? Dit is een werkelijk ongelooflijk en waargebeurd verhaal dat je helemaal opzuigt. De 4 afleveringen van ongeveer 3 kwartier zijn dan ook voorbij voor je er erg in hebt.

3. Daders

In deze podcast gaat Cas de Jong, Nederlands politiek journalist van EenVandaag en maker van de podcast, het land door om met ex-criminelen te praten. Het gaat hier niet om het stelen van een zure mat of een rolletje Mentos, deze mensen hebben iemand vermoord. Hoe zijn zij in hemelsnaam tot deze daad gekomen? Hoe hebben zij dit verwerkt? En zouden zij het nogmaals doen? Je hoort de eerlijke verhalen van de echte zware jongens die Nederland rijk is. En daarbij wordt er door deze mannen én vrouw geen blad voor de mond genomen.

Manly

4. Universiteit van Nederland

Waarom negeren we terroristen niet gewoon? Waarom werd porno vanaf de Gouden Eeuw ineens zo populair? En waarom is het zo moeilijk om van slechte gewoontes af te komen? Deze interessante en leerzame podcast leert je elke 10-15 minuten iets nieuws waarvan je niet eens wist dat je het wilde weten. Mocht je wat gespreksstof nodig hebben, luister gewoon even een aflevering van de Universiteit van Nederland. Hierin geven de beste wetenschappers antwoord op spraakmakende vragen.

5. De Cor Podcast

Deze podcast is eigenlijk vooral voor de voetballiefhebbers onder ons. Drie profvoetballers; Thomas Verhaar (Excelsior),  Maarten de Fockert (Excelsior) en Bart Vriends (Sparta) kunnen door het coronavirus momenteel niet doen wat ze het allerleukste vinden: voetballen. Dus waarom ga je er dan niet lekker met z’n drieën over ouwehoeren? Deze drie gasten zijn intelligent en nemen geen blad voor de mond. Zo vertellen zij mooie kleedkamer anekdotes, wordt er ingegaan op het salaris van een modale profvoetballer en praten ze over alles wat de wereld momenteel bezighoudt.

Mocht je nou een grote Ajax fan zijn, luister dan vooral de Pantelic Podcast of de Pak Schaal podcast!

6. Met ‘n korreltje Zuid

Wat doen piraten tegenwoordig? Hoe kom je bij de Nederlandse geheime dienst terecht en hoe straf je nu eigenlijk een Nederlands meisje dat naar het Kalifaat in Syrië is geweest? Stuk voor stuk interessante onderwerpen waar weinig mensen eigenlijk maar iets vanaf weten. Auke en Max onderzoeken deze vraagstukken en vertellen de uitkomsten op een begrijpelijke manier voor ons als klootjesvolk.

7. Liefdeslessen

Micha Blok zit in de kroeg naast een lege kruk. Die lege kruk wordt ingenomen door een bekende Nederlander, waarna zij samen de liefde gaan bespreken. Wat hebben zij allemaal meegemaakt en hoe dealen zij met bepaalde herkenbare situaties. Zo wil Willibrord Frequin dat zijn veel en veel jongere vrouw altijd rode lippenstift op heeft, aangezien dat sexy is. En hoe gaat Marieke Elsinga nu eigenlijk met liefde om? In Liefdeslessen hoor je veel verhalen van mensen die je niet direct van hen zou verwachten.

We hopen dat jullie deze Nederlandse podcasts met vele plezier zullen gaan luisteren en zijn benieuwd naar jullie reacties. Deze kun je onderaan de pagina achterlaten.

Een podcast luisteren tijdens het reizen in je eentje is natuurlijk een fantastische bezigheid. Wil je sowieso meer weten over alleen reizen, klik dan hier.

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...