Le Pirate Explorer: Eilandhoppen in Komodo National Park

Er zijn heel veel organisaties waarbij je een tour kunt boeken. Dit zul je ongetwijfeld wel merken, wanneer je aankomt in Labuan Bajo. Ver voor de trip zou plaatsvinden had ik op reisjunk.nl gelezen over de organisatie van Le Pirate Explorer. Dit is een organisatie die meerdaagse trips in het Komodo National Park aanbiedt. Je kunt ervoor kiezen 3, 4 of 5 dagen te cruisen door het gebied. Om het gelijk maar goed aan te pakken hebben wij voor de langste tour gekozen. Voor zo’n 600 euro per cabine boek je de 5-daagse tour, waarvan je 3 nachten op de boot van Le Pirate Explorer slaapt. Wanneer je met z’n tweeën bent, betaal je dus 300 euro. De 4e en laatste nacht slaap je op Le Pirate Island. Dit is het privé eiland van deze organisatie dat alleen toegankelijk is voor mensen die gebruik maken van deze organisatie.

De highlights van Le Pirate Explorer

Tijdens de tour met Le Pirate Explorer verblijf je meerdere dagen op de boot en zul je verschillende ‘activiteiten’ gaan doen. Dit programma is altijd weer anders qua volgorde, aangezien ze altijd afhankelijk zijn van het weer en de drukte. Ga er in ieder geval vanuit dat het ze beste voor jou uitzoeken. Hieronder een overzicht van de dingen die wij gedaan hebben tijdens de tour.

Zwemmen met mantaroggen

De mantarog is de grootste roggensoort op aarde. Daarbij zijn het een van de meest intelligente dieren in de oceaan. Met een maximale spanwijdte van 7 meter lijkt het af en toe net of er een klein vliegtuigje onder je door zwemt. Deze vriendelijke reuzen vinden mensen erg interessant, wat de kans geeft dat ze naar je toe zwemmen. Aangezien de roggen erg graag in het Karang Makassar rif leven is de kans erg groot dat je deze roggen hier gaat zien. Een belevenis die je nooit gaat vergeten. 

De sunrise op Padar

Na een nacht te hebben geslapen naast het vulkanische eiland Padar wordt je rond 04.30 uur gewekt voor een flinke wandeling naar de top van de rotsen. Dit is een prachtige plek om de zon op te zien komen. Daarbij is het ook een goede ochtend work-out en begin je de dag lekker fris. Wanneer je eenmaal boven bent sta je versteld van de grootte van het eiland met haar vreemde rotsvormen.

Oog in oog met de Komodo varaan, ’s werelds grootste varaan

De Komodo varaan is een monster, althans zo ziet hij er uit. Dit is de grootste varaan op aarde, die zelfs grote buffels op het menu hebben staan. Op het eiland Rinca ga je aan land en op zoek naar deze duistere wezens. De kans dat je ze ziet is vrij groot, aangezien de beesten veelal om de hutjes van de Park Rangers hangen. Hier ruikt het namelijk naar voedsel, wat de varanen niet zo’n probleem vinden. Het haalt wel een klein beetje de charme van het varanen ‘spotten’ af. Toch blijft het een indrukwekkend gezicht deze 2 tot 3 meter lange beesten te zien liggen. Meer dan dat doen ze trouwens niet echt. Ondanks dat het misschien enigszins gemaakt is, blijft het een stuk indrukwekkender dan de Nederlandse mus.

Duizenden vliegende honden bij Kalong Island        

Tegen de klok van 18.00 uur stopt de boot bij Kalong Island. Op dat moment gaat de zon onder en vliegen duizenden vliegende honden van het ene naar het andere eiland, wat iets magisch heeft. De lucht zwart ziet van de vliegende honden die die amper geluid maken. Met op de achtergrond de zonsondergang is dit zeker een hoogtepunt van de trip.

Snorkelen in de mooiste koralen op aarde

Tijdens de trip ga je meerdere keren het water in om te snorkelen. Het Komodo National Park wordt door meerdere grote reisprogramma’s vaak genoemd als een van de mooiste snorkel – en duikplekken op aarde. En daar is niks aan gelogen. Nog nooit heb ik het koraal zo mooi, maar vooral ook levend gezien. Er zijn talloze schildpadden te zien in Turtle Town en de clownvissen zwemmen je om de oren. Heel veel mooier ga je het niet krijgen. Opnieuw een reden om hier nog heen te gaan, voordat alles verpest wordt. Kijk alleen wel uit voor de triggerfish, deze agressieve vis houdt er van mensen te irriteren. En dit gaat ze aardig af.

De prachtige eilandjes in het turquoise water

Wanneer je vaart stopt de boot af en toe op plots opdoemende zandbanken. Zo ga je onder andere ook naar het eilandje Taka Makassar. Hier sta je dan midden in de oceaan op onbewoond eilandje dat alleen uit zand bestaat. Dit, en de zee eromheen, heb je vervolgens helemaal voor jezelf en je bootgabbers. Dit zijn hele goede plekken om je Instagram mee te vullen, mocht je dat boeiend vinden. Zo niet, dan is liggen op je handdoekje met een goed boek ook niet vervelend.

De laatste nacht op Le Pirate Island

Op dag 4 van de tour word je gedropt op het eiland dat eigendom is van Le Pirate Explorer. Met ongeveer 10 strandhutjes is dit een waar paradijs. Je hoeft helemaal niks, terwijl je voor de deur mooi kan snorkelen en daarna naar de bar kan rollen voor een lekkere cocktail. Dit eiland geeft eigenlijk een beetje het honeymoon gevoel. Niet dat ik ooit getrouwd ben, maar je begrijpt mijn punt.

Goed om te weten:

  • Boek deze trip ruim van tevoren. Hij zit vaak een aantal maanden voor aanvang al vol, dus wees er vroeg bij!
  • Na betaling van het totaal bedrag komt er bij aanvang nog een toeslag bij voor toegang tot het Komodo National Park. Ik vond het vrij vreemd dat je dit pas bij aankomst moest betalen zonder dat je werd ingelicht, maar bij deze weet je het dus. De toeslag is nog zo’n 50 euro.
  • Wil je een drone meenemen, betaal je ook nog eens zo’n 60 euro extra. Dit ‘ter bescherming’ van het gebied.

Voor boekingen en reserveringen voor Le Pirate Explorer, klik hier.

Heb je interesse in duiken met o.a. mantaroggen? Check dan nog even de blog over duiken in Komodo!

Safari in Sri Lanka: het Udawalawe National Park

Safari in Sri Lanka: het Udawalawe National Park

Vroeg uit de veren, safari pet op en gaan met die banaan. Zorg dat het koortje van je verrekijker nog stevig genoeg is en smeer je goed in. Het is tijd om op safari te gaan. Een bezigheid waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen. In een ruige Jeep toeren door de...

Farmwork in Australië

Wat is farmwork eigenlijk? Tegenwoordig zijn er een hoop mensen die thuis alles achter laten en het grote avontuur aan gaan. Ze zijn op zoek naar wat ze nu echt leuk vinden en waarom zou je dit niet in Australië doen? No worries, niemand die op je let, doen waar je...