Lake Toba, een eiland midden in het diepste meer ter wereld

Lake Toba stond lange tijd geleden als feest bestemming voor backpackers op de kaart. Dit is inmiddels wel veranderd. Dit gigantische meer is een fijne plek om te relaxen, rond te scooteren en vooral te genieten van de natuur en rust om je heen. En geloof het of niet, ze hebben er zelfs frikandellen!

Hoe kom ik bij Lake Toba?

⌲ Vanuit Bukit Lawang kun je met een minibusje in ongeveer 5 a 6 uur naar Parapat rijden. Vanaf deze haven stap je op de ferry naar Samosir. 

⌲ Vanaf Medan rij je in vijf uur met de lokale bus naar Parapat of iets korter met een minibusje.

Het meer

Lake Toba is met haar 450 meter het diepste meer ter wereld en het grootste meer van Zuidoost Azië. Wat deze plek extra speciaal maakt is dat het meer in de krater van een nog actieve vulkaan ligt. 

Wij waren hier in het laagseizoen. Daarbij woekerde er bosbranden verder in het noorden, dit veroorzaakte mist waardoor het meer bijna onzichtbaar was. Desondanks is het een heerlijke plek om tot rust te komen, (normaal gesproken) mooie foto’s te maken of verschillende wateractiviteiten te ondernemen. Wel is het hier een stuk frisser dan de rest van Sumatra.

Samosir

Samosir is een eiland bijna net zo groot als Singapore, middenin Lake Toba. Op het eiland kun je lekker rustig rond scooteren en een aantal mooie dingen zien. Het toeristen dorpje Tuk Tuk ziet eruit alsof het in het hoogseizoen echt ontzettend gezellig kan is, helemaal als de lucht blauw is en alle restaurantjes open. Nu was het meer een spookdorp, maar dan wel een met frikandellen.

Er worden overigens op meer plekken bitterballen aangeboden in Tuk Tuk, maar de place to be is toch wel Janssen Pondok Bulu Restaurant. Uiteraard niet zo lekker als thuis, maar na 1,5 jaar zonder is het prima!

Overnachten op Samosir

Zoals eerder genoemd is Tuk Tuk het ‘toeristendorpje’ van het eiland. Dit is dan ook de leukste plek om te overnachten. Er is een groot aanbod op booking.com, waar wij voor Bagus Bay hebben gekozen. Deze accommodatie is tevens de eerste stop wanneer je aankomt met de ferry. Bagus Bay heeft naast het uitgebreide ontbijt/lunch/diner menu, avond entertainment en scooter/watersport verhuur.

Toba Batak

De Batak is een etnische groep in Noord Sumatra met zo’n 6 miljoen mensen. Op Samosir woont de Toba Batak groep met hun eigen taal, kostuums en architectuur. Dit laatste is goed te zien aan de puntige daken van de Batak huizen en vele andere gebouwen. Je kunt op Samosir ook het Batak museum bezoeken.

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...