Farmwork in Australië

Wat is farmwork in Australië eigenlijk?

Tegenwoordig zijn er een hoop mensen die thuis alles achter laten en het grote avontuur aan gaan. Ze zijn op zoek naar wat ze nu echt leuk vinden en waarom zou je dit niet in Australië doen? No worries, niemand die op je let, doen waar je zin in hebt, nieuwe vrienden maken en het prachtige land ontdekken. Veel jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud komen Australië in op een Working Holiday Visa. Dit visa geeft je het recht 1 jaar te werken waar je maar wilt in Australië. Het geeft je de kans reizen en werken te combineren. Op zich geen verkeerd idee, wetende dat Australië prijzig kan zijn. Omdat Australië bijna zo groot is als heel Europa bij elkaar is het lastig alles in 1 jaar te zien. Hierdoor is farmwork in Australië het leven geroepen

De Australische overheid heeft hier een mooie oplossing gevonden. Wanneer je 88 dagen op een farm werkt kun je hiermee je 2e Working Holiday Visa verdienen, wat inhoudt dat je nog een jaar mag blijven om te werken. Uiteraard zijn er bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet het farmwork dat wilt doen buiten de grote steden worden gedaan en zijn alleen bepaalde postcodes geldig. Ze noemen het daarom ook wel ‘regional or specified work’. Daarbij moet je elke week minimaal 35 uur werken om de dagen mee te laten tegen voor je 88 dagen. Voor meer informatie en voorwaarden kun je op de site van de Australische overheid kijken: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/work-holiday-417/specified-work

Het regelen van farmwork in Australië

Ik ben typisch zo’n gozer die liever verzekerd is van een goed geregeld farmwork in Australië, in plaats van ergens aan te komen zonder een idee wat je gaat doen. Noem het een control freak, noem het autistisch, geef het een naam! Begrijp me verder niet verkeerd, ik ben gek op avontuur. Maar wanneer het gaat om 88 dagen werken op een Australische farm vind ik een beetje zekerheid wel lekker. En dan is het fijn dat Lianne het daar wel mee eens is. Op een random ochtend in Sydney zijn we talloze bedrijven afgegaan en hebben we tientallen mensen gebeld met de vraag of ze nog 2 hele goede backpackers nodig hebben. Want ja, wij zijn natuurlijk die keihard werkende, flexibele Nederlanders die zich nergens voor omdraaien.  

Maar hoe zoek je dan?

We hebben gekeken op websites van farms en wijngaarden en zijn opzoek gegaan naar telefoonnummers. Wij denken dat het direct bellen van de farms een stuk beter werkt, dan wanneer je een email stuurt. Bij bellen weet je vaak direct wel waar je aan toe bent. Toch kwam hier nog niet het juiste bedrijf uit. Totdat we de app WikiFarms hebben gedownload. Deze app laat zien waar de farms zitten, wat zij doen en daarbij staan ook de contact gegevens beschreven. Ook wordt aangegeven wanneer het juiste seizoen voor de desbetreffende groeten of fruit is.

The Cucumber Squad

Via de WikiFarms app, die zo’n 6 euro kost, kwamen wij uiteindelijk uit op Eden Farms in Calavos, Queensland. Deze farm teelt komkommers wat direct grote indruk op mij maakte, aangezien ik in Nederland vanaf mijn 14e tot 20e als bijbaantje al in een komkommerkas werkzaam ben geweest. De baas van Eden Farms vond dit blijkbaar aanlokkelijk en nodigde ons direct uit om voor hem te komen werken. En dat terwijl hij normaliter geen backpackers aan neemt.

Het werken op de farm in Australië

Tijdens het werken op deze farm werkten wij van 6.30 tot 15.00 We werkten tussen de locals en verzorgde de komkommerplanten van een zaadje tot aan een plant van 2 meter hoog. Natuurlijk was het af en toe flink warm in de kas, maar het feit dat er elke 3 uur een pauze was en dat je gewoon je oortjes in kon doen maakt het allemaal goed te doen. Elke dag om 09.30 was er weer tijd voor smoko. Voor de Australiërs is dit het moment dat er even 20 minuten de tijd is om een lekker shaggie te rollen. Voor ons was het hierdoor vooral lekker om even te zitten en een koude fles water naar binnen te slurpen. Om 15.00 was het werk weer klaar en keerde wij weer terug naar ons fijne huis. Wij hadden tevens het geluk dat we alleen van maandag tot vrijdag werkten. Het weekend was dus ideaal voor een roadtrip naar Noosa, Agnes Water of bijvoorbeeld Fraser Island te gaan.

Het leven buiten farmwork in Australië

Tijdens ons farmwork in Australië woonden wij met zo’n 10 andere backpackers in een groot farmhouse in Bargara. In dit huis wonen alleen mensen die werken op een farm. Dit houdt in dat iedereen vroeg op moet en ook niet al te laat naar bed gaat. Bovendien zijn er in Bargara niet heel veel uitgaansgelegenheden. Dit moet denk ik vooral als een voordeel worden gezien, aangezien dit ook de kans op grote uitgaven verminderd.

Wij hadden in dit huis onze eigen grote kamer en daarbij was er genoeg ruimte om films te kijken en bijvoorbeeld te barbecueën. Ook ligt het huis vrij dicht bij een mooi strand en was er soms zelf te mogelijkheid om te surfen. Tijdens ons farmwork in Australië hebben wij meerdere trips gedaan. Zo zijn wij 2x naar Agnes water en Town of 1770 geweest, hebben we met walvissen gezwommen in Mooloolaba en hebben we gesurft in Noosa. Wat nou alleen maar focus op de komkommers?

Is Farmwork in Australië echt zo’n ramp?

Wanneer mensen praten over farmwork in Australië, worden zij veelal afgeschrikt door de negatieve verhalen. Ze hebben een hoop horror verhalen gehoord over bijvoorbeeld spinnen, slangen, slechte bazen en de ondraaglijke hitte. Zorg er voor dat je per uur betaald wordt in plaats van per aantal geplukte kratten en/of kilo’s. Voor ons was een goede werkomgeving en een respectvolle omgang het belangrijkste. En dit was 100% het geval.

Wij hebben de negatieve verhalen ook gehoord, en ja het maakte ons ook enigszins twijfelachtig. Maar goed, met ons goede gedrag wilden wij graag een 2e jaar in Australië blijven. Dus wij hebben ons farmwork gedaan en genieten nu van ons 2e jaar Down Under. En wanneer we hier op terugkijken: Farmwork in Australië was geweldig!!

Wat heb jij hieraan?

Wellicht heb je door deze blog een iets beter beeld wat farmwork inhoud en hoe je er aan kunt komen. Helaas is onze farm overstapt op cannabis, geen grap, waardoor hier geen backpackers kunnen werken. Wel woonden wij in ons huis met 10 anderen die allemaal bij de Robertson Flower Farm werkten. Dit is een zonnebloemen kwekerij gerund door een Australisch / Ests stel op 5 minuten rijden van het huis. Dit adres is ook zeker aan te raden, aangezien iedereen die er op dat moment werkte positief was over dit werk. Neem een kijkje op hun website en bellen kan altijd. Alle gegevens zijn de vinden op hun website en Facebook pagina.

Dus….

Neem hoe dan en wat je ook gaat doen mee in je achterhoofd dat farm af en toe best even pittig kan zijn. Maar zo erg als sommige mensen af en toe beweren is het absoluut niet. Wij hebben het als een fijne ervaring beleefd en hebben het er nog regelmatig over. Uiteindelijk vonden we het zelfs zo tof dat ik zelf besloten heb een komkommertje op mijn been te laten tatoeëren. Als dat je niet gerust kan stellen… ?

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...