Een stabiel leventje en een Plan B

Het is alweer een tijd geleden dat deze twee pinguïns iets hebben laten horen. Er scheen grote paniek te heersen in Nederland. Zouden ze nog leven? Heeft Thom Lianne niet op een broodje gelegd, met mayonaise besmeurd en opgegeten? De gekste gedachten gingen door menig mens zijn of haar hersenpan. Nou, we kunnen stellen dat het eigenlijk heel erg goed gaat!

We zitten in zo’n fase waarbij de tijd werkelijk waar voorbij vliegt. Je kunt je maandverbandje niet in je slip leggen of de dag is alweer voorbij. We kunnen lekker sparen en werken, iets wat ons een stabiel gevoel geeft. Ondanks dat het niet onze droombanen zijn, komen we makkelijk rond en kunnen we elke twee weken (ze betalen hier veelal per twee weken) een mooi bedrag opzij zetten. Wanneer het uitkomt genieten we van de prachtige omgeving, de lekkere chocola, de talloze soorten bier en wijn en de fijne groep vrienden om ons heen. En dat met ons huisje bijna op het strand hebben we momenteel niks te klagen. Nou ja, eigenlijk is er altijd wel wat te klagen.

De winter en walvissen

De winter in Australië is alweer bijna voorbij. Zoals bekend zijn de seizoenen hier omgedraaid en betekend dat de Nederlandse zomer de Australische winter is aangebroken. En die Australische winter kun je eigenlijk het best vergelijken met de Nederlandse lente. De temperatuur is niet onder de 15 graden geweest en op een paar helse dagen na heeft de zon elke dag weer boven Manly gehangen. En dat is fijn voor een winter, waarin je normaal met een bekrompen pieletje en harde tepels voor de open haard zit. Daarbij moet gezegd worden dat de zonsopkomst – en ondergang ongekend mooi is in de winter. De luchten kleuren paars, oranje en gebroken beige. En dan hebben we het nog niet eens over misschien wel het tofste dat hier in de winter plaatsvindt: de grote trek van walvissen vanuit Antarctica richting de warmere wateren van Australië langs de oost – en westkust. En laat dat nou een heel mooi bruggetje zijn…

Het zal jullie misschien niet ontgaan zijn, maar een kleine maand geleden waren wij opeens wereldnieuws. Na een telefoontje van onze Australische Indonesische maat Chris uit Nunspeet met de mededeling dat er een walvis met haar kalfje dichtbij het strand zat, pakten wij de drone en liepen we als een malle eend naar het strand. Hier hebben we mooie beelden geschoten van de walvissen die zelfs de surfers een klap geven met hun staart. Dit heeft ons toch een heel klein beetje wereldfaam opgeleverd. Zo waren we op alle grote media in Nederland (AD, de Telegraaf, NU.nl, RTL en de NOS), op CNN en de grootste kranten in Europa. Zelfs in Brazilië, Maleisië, Indonesië en Pakistan was onze naam, foto en filmpje te zien. Daarbij zijn we met een interview op 7NEWS nieuws in Australië geweest en hebben we twee weken lang constant contact gehad met journalisten, media mensen, wetenschappers en mensen van thuis. Wat een ongelooflijke ervaring was dit! Lees binnenkort op de website veel meer over deze belevenis.

Plan B

Zoals jullie misschien wel eens zien op onze social media pagina’s is het best lekker leven hier. Het weer, de mensen, de natuur, het inkomen en het iets lagere verwachtingspatroon maakt van het leven in Manly een aangenaam plekje. Ons originele plan was om na het verlopen van Thom zijn visum (07-01-2021) richting Nieuw-Zeeland te trekken en daar op eenzelfde visum als hier in Australië te gaan wonen, werken en reizen. Helaas is de grens tussen Nieuw-Zeeland en Australië nog dicht. En dit lijkt voorlopig ook nog wel even het geval te zijn, aangezien deze twee landen een vrij streng grensbeleid voeren. We hebben ze inmiddels een paar keer kwaad opgebeld, maar kregen al snel de mededeling dat we het zuur konden krijgen. Hierdoor zijn we zo’n twee weken geleden toch maar eens gaan nadenken over een plan B. En na een hoop wikken en wegen is plan B toch enigszins in werking gezet. Op dit moment komen wij na het verlopen van ons visum in Australië helaas alleen maar in aanmerking voor een toeristen – of studentenvisum. Op een toeristenvisum mag je zo’n drie maanden reizen, maar helaas niet werken. Wanneer je op een studentenvisum zou willen blijven is dit een iets meer voor de hand liggende, maar wel een vrij prijzige optie. Dit zou betekenen dat een van de twee zou moeten gaan studeren, waarbij de ander mee kan ‘liften’ op dat visum. Naast dit studievisum mag je dan 20 uur werken. En die 20 uur werken zou dan ook gelden voor degene die niet studeert. Snappen we hem nog?

Wanneer Nieuw-Zeeland of bijvoorbeeld Bali nog dicht blijven is de enige andere optie voor ons om terug naar Nederland te gaan. In januari, zonder baan, zonder huis. Moeten we dan de keuze om wat langer hier proberen te blijven nog verder uitleggen?

Hier hebben we de afgelopen weken wat gesprekken over gevoerd met mensen die hier iets meer verstand van hebben. Zakelijk als we zijn, zijn we met onze stropdas diverse kantoortjes afgestruind. Nu hebben we min of meer besloten dat Lianne dus gaat studeren en Thom dus ook zou mogen blijven op dit visum. De reden dat Lianne zou gaan studeren i.p.v. Thom is eigenlijk heel simpel. Lianne vind een studie over Toerisme een mooie uitdaging en Thom vertikt het om weer de schoolbanken in te gaan, aangezien hij allang genoeg heeft zitten tobben. We zouden dan alleen nog even moeten bewijzen dat we al een jaar samen zijn. Dat zijn we natuurlijk wel en het voelt al als een jaar of 20, maar de Australische overheid kan nogal meuten. Hierdoor moeten we heel veel bewijs gaan aantonen. En de andere optie zou zijn om maar meteen te gaan trouwen. En daar zit ook nog wel wat in natuurlijk ?

Al met al komt het erop neer dat we vanaf januari nog 1,5 jaar in Australië zouden mogen blijven. Dit is namelijk de duur van de studie die Lianne zou willen gaan doen. En mochten we het nou na een tijdje gewoon zat zijn kunnen we altijd terug naar Nederland. Wat wel heel leuk is, is het feit dat we al onze vrienden en familie weer de kans en een reden geven om naar Australië te laten komen. In eerste instantie omdat wij natuurlijk heel graag willen laten zien hoe ons leven hier nu is. En daarbij willen we gewoon laten zien hoe gaaf dit land wel niet is. Buiten dit is het een fijn idee dat de studie enige flexibiliteit biedt i.v.m. met een trip naar Nederland die we eigenlijk beiden heel graag willen maken. In eerste instantie voor de bruiloft van Esmee, het zusje van Thom. Maar zeker ook om de vrienden en familie weer eens te zien. We zullen dan ook rond mei, na een lekker weekje op Bali, een paar weken in Nederland te zijn.

Het lag namelijk niet helemaal in de lijn der verwachting dat we 2,5 jaar weg zouden zijn voor we weer in Nederland zouden zijn. Dit wordt dan uiteraard ook wel eens besproken met onze ouders die ons ook graag weer eens willen zien. Er komt dan zeker vanuit Thom zijn kant vaak de vraag of we niet misschien al een keer naar huis willen komen. Ook wordt gezegd dat de frikadellen bij snackbar de Pitstop misschien wel lekkerder dan ooit zijn. Precies hier begint de twijfel toe te slaan.

De komende tijd

Wij blijven hier de komende tijd lekker werken, gaan in oktober 10 dagen met de campervan op roadtrip en proberen aan de weg te blijven timmeren met What if we fly. De Instagram loopt wel lekker, we hebben wat leuke samenwerkingen met o.a. Columbus Travel en Rumag. Daarbij loopt de art van Lianne ook lekker en worden haar designs inmiddels al in zes winkels in Nederland en op diverse plaatsen in Australië verkocht. We hopen lekker door te kunnen blijven groeien en er uiteindelijk steeds meer leuke dingen uit te halen. We blijven de drone lekker de lucht in laten gaan in de hoop weer wat walvissen en dolfijnen te spotten en de mooie omgeving vast te leggen. Samen gaan we enorm goed en maken we elkaar toch een soort van sterker. We leren van elkaar en geven elkaar soms even en schop onder de hol waar nodig. We geven elkaar een hoop zoentjes en Thom knijpt regelmatig in Lianne haar voeten na een dag werken. Lianne trekt op haar beurt met een pincetje wat haartjes uit Thom zijn rug. En daarmee houdt je elkaar naar onze mening wel tevreden. Zeker als je altijd maar blijft praten over de dingen die je dwars zitten of waar je jezelf aan irriteert.

We vinden het super leuk dat jullie ons allemaal zo volgen. Mochten jullie nou nog ideeën hebben over dingen die wij kunnen gaan oppakken zoals winkels die de tekeningen van Lianne zouden willen verkopen of wanneer je zelf een design wilt voor aan de muur of op de wc, laat het ons weten. Dat vinden wij alleen maar leuk!

Heel veel liefs,

Thom en Lianne

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...