Duiken in Komodo, een onderwaterparadijs

De onderwaterwereld in Komodo National Park is één van de meest indrukwekkende op aarde. Ik kan mijzelf nog geen ervaren duiker noemen, maar stiekem bekruipt mij het gevoel dat ik één van de mooiste plekken onder water al heb gezien. Duiken in Komodo is een speciale ervaring. Niet alleen om de grote en bijzondere vissen, maar zeker ook om het feit dat de stroming een grote rol speelt in dit gebied. We hebben allemaal wel eens stroomversnelling ervaren in een zwembad. Komodo is duiken met een stroomverstelling, maar dan 10 x sterker. O ja, en er zwemmen talloze haaien, vissen, roggen en inktvissen onder je. Voor mij was dit een ervaring om nooit te vergeten en daarom vraag ik mij ook af of het nog beter gaat worden.

Wanneer je bent aangekomen in Labuan Bajo zie je in de straat heel veel duikshops waar jij je duik bij kan boeken. Wij hebben onze duik bij Uber Scuba Dive Komodo geboekt. Zij zijn één van de weinige duikscholen die naar Batu Balong gaan (lees tip onderaan pagina). Alles wordt voor je geregeld, van aankleding tot lunch en snacks. Tevens krijg je korting wanneer je in het mooie Seaesta Hostel verblijft. 3 duiken met Uber Scuba Dive Komodo kost je ongeveer 110 euro.

De mooiste duiken in Komodo

Hieronder een lijst van de mooiste duikspots in het Komodo National Park die je naar mijn mening niet mag missen:

Batu Balong

Met stipt op 1 staat deze bijzondere duikplek. Dit is een duikplek die eigenlijk alleen is weggelegd voor gevorderden. Batu Balong is een zogenaamde pinnacle, een grote rots, die boven het water uitkomt. Rondom deze rots staat een gigantische stroming, wat het enigszins link kan maken. Het voordeel is dat deze stroming grote dieren aantrekt, waaronder een aantal flinke haaien. Met mijn, op dat moment, 5 afgeronde duiken in Nusa Penida mocht ik om onverklaarbare redenen toch het water in en ik kan wel stellen dat dit mijn ‘ziekste’ duik ooit is. Je laat je erin vallen, je gaat dieper en dieper en ga als het ware een rondje om de pinnacle zwemmen. Door de stroming wordt je meegezogen en de vraag is eigenlijk vooral welke kant je op gaat.

Batu Balong is als het ware een muur van 10 meter hoog vol met gekleurd koraal en vissen die je nog nooit hebt gezien. Van clownvissen tot Giant Barracuda en van Blacktip Reefsharks tot Giant Sweetlips. Alle kleuren van de regenboog komen er in voor. Wanneer je vervolgens omdraait en in het ‘diepe blauwe’ kijkt, sta je versteld van het aantal haaien dat je zult zien! De spanning, diversiteit aan dieren en het prachtige koraal maken Batu Balong de meest indrukwekkende duik die ik ooit heb gedaan.

Castle Rock

Deze duik was misschien nog wel spannender dan die in Batu Balong. Dit om het feit dat wanneer je onder water je zit, je jezelf letterlijk vast moet houden aan stenen om niet mee te worden gezogen door de stroming. Het voelt net als een bioscoop, je hangt aan een steen en ziet het schouwspel van jagende haaien, kleine vissen en grote roggen recht voor je neus. Zorg in ieder geval dat je niet los laat!!

Mawan

Mantaroggen spotten doe je het best bij Mawan. Buiten de honderden andere vissen die je langs ziet zwemmen is het hier wachten op de verschijning van de grootste rog op aarde. Wij wachtten achter een heuvel, totdat de reuzenmanta over ons heen zwom. Dit is een prachtig gezicht en iets wat je niet snel zult vergeten.

Sebayor Kecil

Tijdens deze duik wordt je langzaam meegezogen door de stroming. Dit is dus wel de echte ervaring van een zachte stroomversnelling in een bejaardenzwembad. Alleen ben je nu onderwater en zie je prachtige gekleurde inktvissen, koraal en andere wezens om je heen. Je kunt rustig met je armen en benen over elkaar genieten van al het moois.

Er zijn nog veel meer prachtige duiken die je kunt maken in Komodo. Vooral de eerste 2 zijn in mijn echt meer dan de moeite waard. Wanneer je duiken boekt in Komodo staat op borden voor de duikshops welke duiken zij gaan doen de volgende dag. Houd dit dus goed in de gaten.

Tip: Batu Balong is een duik die maar door 1 duikschool per dag kan worden verzorgd, vanwege de bescherming van de natuur. Dit is elke dag, of om de paar dagen, weer een andere duikschool. Probeer er achter te komen of de duikschool de komende dagen de vergunning heeft voor de daaropvolgende dagen.

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...