Op zoek naar de Orang-oetan in Bukit Lawang

In het noorden van Sumatra, zo’n 90 km van Medan, ligt Bukit Lawang.
Bukit Lawang is een waanzinnige bestemming voor een avontuurlijke trekking door het prachtige tropische regenwoud van het Gunung Leuser National Park. Met bijna de zekerheid tot het spotten van een van de meest intrigerende en bedreigde jungle bewoners, ga je op zoek naar de Orang-oetan in Bukit Lawang. Een ervaring om nooit te vergeten.

Hoe kom ik er?

Bukit Lawang is het beste te bereiken vanaf Medan, hier is ook het grootste vliegveld van het eiland. Vanuit Medan zijn er verschillende opties, zo kun je bijvoorbeeld op het AirPort de ALS-bus nemen richting Binjai. Deze bus is comfortabel, heeft airco en zelfs WiFi dit kost je 45.000IDR (3 euro). In Binjai moet je overstappen op een minibus naar Bukit Lawang. 

Zorg dat je duidelijk weet waar de minibussen vertrekken en wat de prijs is. Spreek dit in ieder geval goed af, dit ging bij ons even mis. We werden op een vervelende manier gedwongen 20 euro te betalen aan iemand van het vervoer bedrijf (dachten we) en daarna nog een keer aan de chauffeur. En dit terwijl dit echt niet meer dan 3 euro zou moeten kosten. De gehele rit duurde door het drukke verkeer in Medan zo’n 5 uur. Op het stationnetje van Bukit Lawang werden wij opgehaald door onze accommodatie. 

LET OP! Betaal ALLEEN aan de chauffeur van de minibus aan het einde van de rit, aan niemand anders.

Je kunt ook kiezen voor een taxi naar/van Bukit Lawang, dit zal ongeveer 50 euro kosten en duurt dan nog ongeveer 4 uur. Een andere optie is met de trein en bus.

LET OP! Terug van Bukit Lawang naar Medan gaan de laatste bussen rond 15.00 a 16.00 uur. Mocht je een vroege vlucht hebben, zal een taxi je enige optie zijn. Je kunt natuurlijk ook de dag voor vertrek nog een overnachting in Medan boeken.

Overnachten in Bukit Lawang

Wanneer je op websites als AirBnB en Booking.com kijkt, zijn er talloze beschikbare opties om te overnachten. Het bruisende en ietwat toeristische dorpje hebben wij niet bezocht, omdat onze accommodatie verstopt lag tussen al het groen aan de Bohorok rivier. Met een beetje onderzoek vooraf kun je voor een prikkie in de meest bijzondere accommodaties overnachten.

Meestal slaap je hier een nacht voor en een nacht na de jungle trek. Zo sliepen wij voor ongeveer 12 euro in een bungalow genaamd Tranquil, middenin het regenwoud aan de rivier, inclusief een lekker ontbijt. Dit is een heerlijke plek om te relaxen en af en toe een duik te nemen, terwijl je omgeven bent door de indrukwekkende flora en fauna. Een echte aanrader als je het mij vraagt!

De Orang-oetan in Bukit Lawang

De trekking hebben wij samen met onze accommodatie van Tranquil geboekt. Anders is Eco Travel Sumatra een goede partij om mee te gaan. Onze gidsen Irwan en Salamat deden er alles aan om het ons daar de zin te maken en dat is ze goed gelukt. We sprongen achterop de motorbike naar onze bungalow en zij sliepen ‘s nachts buiten in een hangmatje om te zorgen dat wij ons veilig voelden. De volgende ochtend na het ontbijt gingen we op zoek naar de orang-oetan in Bukit Lawang. Tijdens de jungle trip kun je grote bagage in de accommodatie achter laten en neem je slechts een klein rugzakje met het hoognodige mee.

Na een aantal uur in de jungle zijn stiekem de kleine aapjes niet bijzonder genoeg meer, aangezien je maar voor 1 ding komt. En dan is het moment daar. Het moment dat je ineens oog in oog staat met een orang-oetan is magisch. Maar nu wil je natuurlijk weer meer! Na de uitgebreide lunch die wordt klaar gemaakt door jouw gidsen loop je zwetend een mooie route richting de campsite.

Hier zitten als je geluk hebt nog een aantal orang-oetans en grote leguanen op je te wachten en kun je een verfrissende duik nemen in de rivier. Je slaapt hier met zijn allen in een tent met (gelukkig) een klamboe, een heerlijk diner wordt verzorgd en als je leuke gidsen hebt worden ook de kaarttrucjes nog even tevoorschijn gehaald. Het ontbijt wordt ook allemaal voor je geregeld en ondanks het matje waar je de nacht op doorbrengt, is het heerlijk om wakker te worden middenin de jungle. Pas wel op dat je banana pancake niet gekaapt wordt door moeder orang-oetan!

Op een raft terug naar het dorp

Nadat je uitgebuikt bent van het ontbijt en de spullen zijn ingepakt, kun je ervoor kiezen om voor ongeveer 3 euro extra in een aantal aan elkaar gemaakte rubberen banden terug naar het dorp te raften. Dit was onwijs leuk en klonk bij ons een stuk aangenamer dan terug lopen. Die keuze heb je natuurlijk ook.

Aan te raden is om de avond na de jungle trek nog een nachtje in Bukit Lawang te blijven, om niet te hoeven haasten en even lekker te relaxen. Daarbij gaan de laatste bussen al tussen 15.00 en 16.00. Het meest logische is om na Bukit Lawang naar Lake Toba te reizen of terug naar het AirPort in Medan.

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...