De Mentawai eilanden, het verborgen paradijs

Mentawai is een archipel gelegen in het westen van Indonesië. De archipel ligt aan de westkust van Sumatra en staat bekend om ‘s werelds beste surf en talloze witte zandstrandjes, waar je helemaal alleen rond kunt hobbelen. Oftewel het paradijs! Maar dan wel eentje die de nodige voorbereiding vergt. Er is relatief weinig bekend in termen van toerisme, er zijn namelijk ook helemaal geen winkels of mobiel netwerk. Je wordt even compleet weg gehaald uit de moderne wereld en dat maakt deze plek nog specialer. Een trip naar de Mentawai eilanden is er één voor in de boeken.

De reis naar de Mentawai eilanden

Om op de Mentawai eilanden te komen reis je per boot vanaf Padang, West Sumatra. Vanuit de haven kun je de Mentawai Fast nemen voor 295.000IDR (20 euro) naar Siberut of Tua Pejat wat ongeveer drie tot zes uur duurt. Er gaan ook nachtboten die ongeveer 12 uur over de trip doen. Deze zijn wel de helft goedkoper.

Vanaf Siberut of Tua Pejat kun je vervolgens per speedboot naar het eiland van jouw keuze. Meestal is de prijs hiervan inbegrepen bij je verblijf. Zorg van te voren wel dat dit goed afgesproken is.

Overnachten op de Mentawai eilanden

Als je met een klein budget reist is dit waarschijnlijk niet de ideale bestemming voor je. Op de meeste eilanden zijn er een aantal kleine resorts te vinden, zoals het Aloita Resort en Alaia Mentawai. Wij verbleven bij Favela Mentawai op het kleine eilandje Awera. Er was slechts plek voor vier personen in ons houten strand huisje. Inmiddels wordt er een nieuw, groter huis gebouwd op dit privé strand.

Douchen doe je overigens met het opgevangen regenwater, wat voor mij geen probleem was. Als het niet geregend heeft of wanneer het water op is zijn er twee opties: niet douchen of douchen met stinkend, groen water dat uit de mangrove wordt gepompt. Dat laatste was bij ons het geval, vooral chill met tanden poetsen..

Veel surfers verblijven overigens op een charter boot, zodat ze altijd van surfspot naar surfspot kunnen varen en zo ook wat kosten besparen.

Eten & drinken

Zoals eerder genoemd zijn er geen winkels of restaurants. Daarom bieden eigenlijk alle accommodaties buiten een slaapplek ook ontbijt, lunch en diner aan. Dit is meteen nog een reden om op tijd te boeken, alle boodschappen moeten namelijk gehaald worden op het hoofdeiland of zelfs uit Padang. Dit vergt dus de nodige voorbereiding voor hen. Zo ben je in ieder geval wel verzekerd van lekkere vers gekookte maaltijden, terwijl je op het eiland bent. Vergeet zelf vooral ook je favoriete snacks niet mee te nemen.

Het Mekka van de Indonesische surf

De golven in de Mentawai’s zijn van grote klasse en dit zorgt ervoor dat surfers van over de hele wereld naar dit surf walhalla komen. De meeste surfspots zijn alleen per speedboot te bereiken. Dit is vrij prijzig en ook dit gaat vanuit de accommodatie waar je verblijft. Als het goed is weten zij precies waar de goede plekken zijn voor jouw niveau en met welk getijde deze het beste werken.

De golven zijn bijna het hele jaar door consistent, maar breken wel op een vlijmscherp rif. Val dus niet head first! Ondanks de hoge prijs is het echt een fantastische ervaring en als je geluk hebt springen de dolfijnen nog even uit het water voor je.

Suppen door de mangroves

Wanneer je even een break wilt van het surfen, kun je altijd gaan snorkelen of gaan suppen. Middenin de Mentawais ligt een mooie mangrove waar je een lekker rustig stukje kunt peddelen richting een meer. Let hierbij wel op het getijde. Met laag water staan sommige stukken droog en wordt het dus slepen met je zware board.

Vergeet hier vooral je DEET en zonnebrand-crème niet mee te nemen! Het stikt hier van de muggen.

Mentawai Tribe

Door middel van een gids kun je een lokale stam bezoeken, waarbij je uitleg krijgt over de cultuur van de Mentawai Tribe. Het is ook mogelijk om hier te overnachten in een traditionele hut.

De originele bewoners van de Mentawai eilanden zijn een van de oudste stammen van Indonesië, ook wel de Bumi Sikerei genoemd. Onderzoekers geloven dat zij hier 500 vChr al waren. Ondanks dat velen van hen inmiddels bekeerd zijn tot het Christendom of de Islam, hebben zij ook een eigen religie, genaamd Sabulungan. Hierbij geloven zij dat alles een geest en ziel heeft. En wanneer er niet goed voor deze geesten gezorgd wordt, brengt dit ongeluk of zelfs ziekte als gevolg. Ook hebben zij veel heilige objecten.

Zoals je wellicht wel zou verwachten is rijst niet het hoofdvoedsel van deze stam, maar gegrilde sago. Sago is zetmeel dat gewonnen wordt uit het sponsachtige centrum van verschillende tropische palmstengels. Daarbij eten zij het vlees dat gevangen wordt met de jacht. Meestal is dit zwijn, hert, kip of vis.

Mentawai tatoeages worden beschouwd als de oudste ter wereld en voor hen symboliseren deze de balans tussen de bosbewaarders en natuur. De tatoeages zijn gemaakt van natuurlijke producten zoals houtskool.

Tips voor een bezoek aan de Mentawai eilanden

  1. Vergeet absoluut geen DEET mee te nemen.
  2. Op de Mentawai’s zijn knokkelkoorts en malaria aanwezig, vergeet dus malaria medicijnen of preventie daarvoor niet.
  3. Het fijnste is om je eigen surfboard mee te nemen. Hierdoor voel je je wat zekerder in het water en hoef je niet nog meer kosten te maken om een board te huren. Je eigen board meenemen brengt uiteraard ook kosten met zich mee dus weeg dit even af voor jezelf.
  4. Neem al je benodigdheden en vooral favo snacks mee, er zijn namelijk geen winkels.
  5. Zorg dat je iedereen thuis inlicht dat je even met je kont op een eiland zit van te voren. Er is hoogstwaarschijnlijk geen telefoonreceptie.

Na de Mentawai Eilanden was het tijd om de jungle van Bukit Lawang op te zoeken voor een dosis wildlife!

Tofste roadtrips door Australië

Wij hebben een poosje geleden een artikel geschreven over de tofste roadtrips door Australië voor Columbus Travel Magazine. En aangezien dit misschien wel het vetste en grootste reismagazine van Nederland is, zijn we hier stiekem ook wel een beetje trots op. Daarbij...

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Goedkoop reizen voor dierenliefhebbers

Oppassen op geweldige huizen op de mooiste plekken ter wereld, terwijl je bent omgeven door de liefste huisdieren die je kunt wensen. Dat is TrustedHouseSitters. Wij maken inmiddels ruim een jaar gebruik van deze geweldige uitvinding, waardoor we veelal gratis op de...